Killar gör också illa sig

Oj, det här med självskador och självdestruktivt beteende engagerar sannerligen, tack för alla mail. Vilken kraft ni besitter, alla ni fantastiska där ute!

Det här med självskadande killar. jag frågade min vän Sofia Åkerman, hon kan det mesta om självdestruktivahandlingar (eftersom hon i högsta grad har varit med om det själv) – och hon svarade så här:

Generellt kan det sägas att det saknas forskning om självskadebeteende, och ännu mindre forskning finns det om självskadebeteende bland killar. I forskning om självskadebeteende brukar man avse direkt självskadande handlingar som orsakar vävnadsskador. Handlingar som att utsätta sig själv för faror etc kallar man ofta för ”självdestruktivt beteende”.
Av den lilla forskning som finns tycker jag mig ha sett vissa tendenser. Beroende på vad man lägger i begreppet självskadebeteende blir siffran olika hög bland pojkarna. Nyligen gjordes en svensk studie på högstadieungdomar i södra Sverige (
här kan du läsa en intervju med en av forskarna). De valde en väldigt bred definition, och även sådana handlingar kom med som att slå näven i väggen, göra egna tatueringar och riva av skorpor på sår kom med i deras undersökning. När de använde denna breda definition fann man att andelen självskadande pojkar var nästan lika hög som bland flickorna. Det mesta pekar dock på att sådana handlingar som att skära sig är överrepresenterat bland tjejer – slutsatsen blir alltså att mycket tyder på att tjejer och killar kanske använder sig av lite olika metoder, men om man väljer ett bredare synsätt kan självdestruktivitet mycket väl vara lika vanligt (eller nästan lika vanligt) bland killar.

Jag ska återkomma till hur killar antas skada sig alldeles snart.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s