Barn väljer själva?

I helgen hade jag en diskussion med en manlig släkting.
Han hävdade (efter att ha hört en radioinslag om barnaga) att barn själva väljer vilket straff de ska få. Att de pushar föräldern lite till, lite till – för att det är kul att testa.
Jag hävdade att det inte alltid är så. Att det kan ligga så mycket annat bakom. Saker man inte ser. Att man visst kanske kan ”välja” sitt straff, men att det kan ligga så mycket ångest bakom att man väljer att det ska göra ännu lite ondare, bara lite till.

Jag vet inte.
Vad tror DU?

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Barn väljer själva?

  1. Karin Linderyd skriver:

    Jag förstod inte riktigt din släktings syn på saken. Menade han att ett barn på sätt och vis får ”skylla sig självt” för att det blir slaget, eftersom det har utmanat föräldern och drivit det hela för långt? I så fall håller jag verkligen inte med honom. Man kan aldrig lägga skulden på barnet. Det är alltid föräldern som måste ta sitt vuxenansvar. Föräldern kan aldrig säga till barnet att ”du visste att jag skulle slå dig om du gjorde så här, så det är ditt eget fel att jag blev tvungen att göra det”. Sedan gör barn och ungdomar (och vuxna också för den delen, även om barn och ungdomar är en än mer utsatt grupp) ofta ”val” som går ut på att de själva skadas. Och som du säger – det handlar förmodligen om att det ligger något bakom och att ångesten måste dämpas på något sätt. Då går det inte att tänka klart och ta rationella beslut. Det går inte att bara luta sig tillbaka och säga att ”barnet VILLE det här och valde det själv”. Man måste ta ett steg till och fundera på varför barnet faktiskt gjorde det här valet. Kanske var det snarare ett rop på hjälp?

  2. Sofia Å skriver:

    Det gick en mycket bra dokument på TV om dett för någon vecka sedan. Tror den hette ”Hon ville ju inte lyda”. Gick på SVT och finns säkert att hitta på SVT Play!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s