Alhem håller med

Höjdaren Sven-Erik Alhem håller med.
Sekretessen måste hävas.

Ett utdrag ur artikeln:

Frågorna är många. Hur har det varit möjligt att en polischef i översta ledningsskiktet kunnat begå synnerligen allvarliga brott under tjänstetiden inom polisen? Hade brottsligheten kunnat avslöjas tidigare? Har utredningen varit fullständig och objektiv? Har det dragits i alla trådar för att utröna allt? Finns det tecken på att man inte velat gå till botten i någon del? Finns det anledning ana sig till att någon inom polisen har skyddats?

Jag vet naturligtvis inte svaren på alla tänkbara frågor. Jag har av naturliga skäl inte minsta insyn i förundersökningen. Det finns heller ingen anledning för mig att misstänka någon form av oegentlighet. Men likväl kvarstår enligt min mening ett enormt behov av samhällelig insyn och kontroll i vad som förekommit. Tänk dig själv att förundersökningen skulle förbli sekretessbelagd i sin helhet samtidigt som i princip hela huvudförhandlingen skulle äga rum bakom stängda dörrar. Det skulle leda till mängder av spekulationer om vad som egentligen hänt, befarar jag. Och en fullständig slutenhet skulle knappast gagna rättssäkerheten för den åtalade. Det finns all anledning att ägna uppmärksamhet också åt den viktiga frågan hur den tidigare poliskollegan, som dragit så mycken skam över polisväsendet och hela rättsväsendet genom de uppkomna misstankarna, har behandlats från ”fair trial” synpunkt. Ty utan en rättvis och objektiv förundersökning, saknas förutsättningar för en rättvis rättegång.

Men brottsofferperspektivet då? De utsatta kvinnorna liksom den unga flickan, som utsatts för den tidigare polischefens brottslighet och som är målsägande i målet måste väl rimligen skyddas till varje pris? Verkligen. Det är helt nödvändigt. Inte minst som ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund är det en självklarhet för mig att oreserverat ställa mig bakom detta. Brottsoffrens identitet liksom deras integritet måste värnas så långt det någonsin går. Men det innebär inte att den viktiga insynen och kontrollen från medias och därmed allmänhetens sida måste skjutas åt sidan. Det går naturligtvis – med åtskillig möda och stort besvär – att tillgodose båda intressesidorna och åstadkomma en ändamålsenlig kompromisslösning. Oavsett hur resurskrävande en sådan ingående sekretessprövning än må vara, måste den göras. Tiden är dessutom knapp. Därför måste alla andra intressen, som till exempel ledighet för midsommarfirande för den eller dem som har att utföra jobbet, vika till förmån för en snabb och materiellt sett korrekt sekretessprövning

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alhem håller med

  1. Goodlooking skriver:

    Mycket bra att du trycker på om detta. Det FÅR INTE bli en sluten rättegång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s