Till sexköpslagens skrotivrare

Jag har nästan kommit igenom hela Göran Lindberg-förundersökningen. Det är tung läsning. I veckan som kommer ska jag skriva mer om hur jag upplever tjejerna, offren.

Men först vill jag länka till en krönika som säger precis det jag tänker. Oisin Cantwell i Aftonbladet skriver här.
Värt att tänka på för alla som ropar på att sexköpslagen ska avskaffas ”för kvinnornas skull”.

Det går att se denna dom på flera sätt.
Sex år och sex månaders fängelse för sammanlagt 17 olika sexbrott innebär en betydande framgång för åklagare Håkan Roswall.
Redan de två grova våldtäkterna på en 17-årig flicka får Södertörns tingsrätt att döma den förre länspolismästaren till fyra år och sex månaders fängelse.
I domen återges hennes berättelse med sådan detaljrikhet att vi får en helt ny bild av de tidigare till stor del hemligstämplade ­vittnesmålen.
Om hur Lindberg slog henne under övergreppen, kallade henne nedsättande saker, höll för hennes mun för att tysta skriken, förde upp saker i hennes stjärt.
Hon var bunden, han höll på i timmar.
”Det gjorde jätteont och hon skrek men då hindrade han henne”, sammanfattar domstolen flickans vittnesmål.
Det gjorde så ont efter den andra våldtäkten att hon stoppade snö i underbyxorna för att döva smärtan.
Hennes berättelse och andra vittnesmål är förödande för polischefen.
Men åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse. Och Lindberg frias på flera punkter.
Vilket är rimligt, juristerna argumenterar övertygande för att bevisningen i dessa fall är svag.
Domen kommer naturligtvis överklagas, möjligen av båda parter, men hovrätten kommer med betydande sannolikhet att föra ett liknande resonemang som tingsrätten.
Uppmärksamheten kring fallet kommer fortsätta vara enormt. Inte bara i traditionella medier, på nätet är Göran Lindberg den största diskussionen sedan bråket om Liza Marklund och ”Gömda”.
En av sajterna har en tråd som i går eftermiddag innehöll över 7000 kommentarer på över 600 sidor.
Men medan nätaktivisterna hade betydande poänger om tystnaden i tidningar, radio och tv kring ”Gömda” så har debatten om den förre länspolismästaren spårat ur.
En signatur påpekar upprört att Lindberg ”på den gamla goda tiden” inte ens hade blivit åtalad. Det är förvisso sant, men frågan är om vi får det så mycket bättre om vi återinför medeltidens lagstiftning.
De som tycker att straffet är orimligt hårt borde för övrigt lyssna på rådmannen Lars Tomth, som i går förklarade att domstolen, helt enligt praxis, höll sig på den lägre delen av straffskalan då antalet år i fängelse bestämdes.
Det förs också snurriga resonemang om att det var feminismen – Lindberg byggde som bekant hela sin karriär på att kämpa för jämställdhet – som drev länspolismästaren till att våldta småflickor.
Vilken normalbegåvad tioåring som helst inser att detta bara är trams.
Och så alla påståenden om att makten skyddar sina egna. Faktum är ju att Lindberg avslöjats, åtalats och dömts.
Andra passar på att döma ut sexköpslagen med argument som lånats av vissa kända politiker och etablerade debattörer.
Sanningen är att Lindberg inte hade stoppats om det inte vore för att polisen fick tips om att han gick till prostituerade.
Sanningen är att utan sexköpslagen så hade sannolikt aldrig den kanske största skandalen inom svenskt polisväsende avslöjats.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Till sexköpslagens skrotivrare

  1. Filosofiskt inkorrekt skriver:

    Jag är kanske en av dessa skrotivrare, och av de skäl du angav. Även om jag personligen inte försvarar sexköp av för mig moraliska anledningar, så är prostitution ett faktum, och att förneka verkligheten för en önskan att det inte vore så har aldrig lett någonstans. Det är illa nog att utsatta utnyttjas, men historien har om något lärt oss att prostitution inte går att hindra. Om så är fallet, så borde den legaliseras för att kunna kontrolleras, beskattas, och för att garantera arbetarnas säkerhet. Faktum är att om man är en sexbrottsling för att man köper sex, är steget kort till andra sexbrott med, eller andra brott för att dölja sin brottslighet.Det är positivt att sexköpslagen fört annat gott med sig, som Lindbergsutredningen och efterföljande dom, men inte ett argument för att behålla den i mina ögon. Särskilt inte om man betraktar alternativen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s