Svar på skador på utsidan

Många av  er fina som läser den här bloggen har ärr både på in- och utsidan. Jag vet att det ibland kan vara svårt att få frågor om de sår som syns, även om de är läkta sedan länge. Barn som utan att fundera frågar rakt ut. Vuxna som tittar lite mer i smyg.

Idag skriver Svenska Dagbladets psykolog om problemet och hur du kan tänka för att bemöta frågor som du inte vill ha. Läs gärna här.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svar på skador på utsidan

  1. Sofia Å skriver:

    Vad intressant att få läsa ett svar från en psykolog på dessa frågor! Jag tyckte det var lite kort dock och därför kommer komplexiteten inte fram. Det märks att hon inte levt med ärr själv … Ibland hittar man ”rätt” svar till ”rätt” person, men ofta så går det inte att svara på ett bra sätt. Jag håller med psykologen om att man inte är skyldig att berätta allt för alla, men samtidigt får det konsekvenser om man väljer att inte berätta. Det blir tissel, tassel, ryktesspridning och prat bakom ryggen. Självskadebeteende är en av de mest fördomsförföljda områdena inom psykiatrin idag, och själv vill jag inte gärna ge andra människor utrymme för sina fördomar. Då får de hellre svaren hos mig, men det är absolut ett dilemma. Ibland är det enkelt, skönt och välfungerande att kunna dra till med en liten vit lögn om en olycka. Samtidigt mår man inte bra av att ständigt behöva gömma sig själv bakom en massa lögner. Detta är svårt, svårt och förorsakar mycket lidande. För den som har fått sin kropp förställd av sjukdomar som t.ex. cancer eller genom olyckor finns både psykisk och fysisk hjälp att få. Men den som har skadat sig själv kan inte räkna med något stöd alls, och unga kvinnor med ärr på armarna har blivit en attraktiv målgrupp för privata plastikkirurgiska kliniker. Många betalar tusentals och åter tusentals kronor för högst mediokra resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s