Debattörerna missuppfattar med flit (om sextortyrdomen)

Angående sextortyrdomen: Nu rasar debatten vilt på nätet.
Igår skrev författaren Katarina Wennstam på nätdebattplats på Aftonbladets sajt om hur kvinnor blir rättslösa när sex övergår i våld. Genast blossade debatten upp. ”Lämna oss ifred – hacka inte på vår sexuella läggning”. Sådana kommentarer finns även i den här bloggens kommentarslista.

Aftonbladets Lisa Magnusson är på de upprörda läsarnas sida och skriver i ett nytt debattinlägg att det ju var flickan som sökte upp mannen. ”Det var hon som drev på”. Underförstått – hon sa ju inte nej, hon ville ju, kom inte och tryck ner vår fria rätt till sexuell läggning.

Kära Lisa.
Jag ska be att få rasa lite jag också.
Det läsarna – och Lisa Magnusson gör – är att missuppfatta, förhoppningsvis med flit (annars undrar jag hur det står till med läs- och analysförmågan).
För den här debatten handlar inte om huruvida Katarina Wennstam eller andra säger ja eller nej till våldssex, även om det är tacksamt att vrida debatten ditåt. Då slipper man nämligen ta i den vassa frågan om varför tjejer och killar gör det här mot sig själva.
Jag är inte den 16-åriga flickan.
Jag har inget mandat att uttala mig om hennes känslor eller vilja.

Jag vet dock att beteendet att använda sex för att skada sig själv, för att lindra sin inre ångest, är långt mycket vanligare än vi tror.
Det stämmer att tjejer söker upp män för att ha våldsamt sex.
Det stämmer att de skriver på slavkontrakt för att männen ska få göra vad de vill med dem.
Så långt är vi alla överens, också domen.

Det vi måste diskutera är grunden till varför unga tjejer och killar använder sex som ångestdämpning, hur vi lär oss se dem och hur vi kan skydda dem.
Idag blundar allt för många – och tycker det är mer bekvämt att dribbla bort frågan i en luddig diskussion om sexuell läggning.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Debattörerna missuppfattar med flit (om sextortyrdomen)

  1. .-. skriver:

    Fast då handlar det ju inte bara om våldssex. För till ångestdämpande används, onani, vanligt sex, porr i mycket större utsträckning tror jag. Där är det ju också svårare att uppmärksamma, för vilken 16 årig kille eller tjej onanerar inte ofta eller tittar på porr…

  2. lisa rydberg skriver:

    ……mkt vettiga ord från dig….jag blir skrämd att så många har skygglapparna på när det gäller sexualbrott…..för andra brott kan man se med helt andra ögon….mvh Lisa

  3. Caroline Engvall skriver:

    Kära lilla farbror – om man onanerar eller tittar på porr utnyttjar man inte andra. Det är en helt annan sak. Och som sagt. Sexuell läggning har inte med det här att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s