Människohandel i Sverige

Många tror att trafficking bara handlar om baltiska och rumänska unga som kommer till Sverige och kedjas fast i en lägenhet.
Det är en del av bilden. Men faktum är att människohandeln ser  annorlunda ut idag. Förra veckan besökte jag
Jonas Trolle på Stockholmspolisens människohandelsenhet. Han bekräftar att den utlandskommande prostitutionen som rubriceras som människohandel har minskat tack vare sexköpslagen Det har dock fått konsekvensen att inhemsk svensk prostitution har ökat.
– Det kan jag se med egna ögon i mitt dagliga arbete. Det är mycket svårare att komma åt den svenska människohandeln. För några år sedan var det hög nivå på grymheten mot de utsatta, det har minskat. Bra, kan tyckas, men nej. Det ena skälet att det är dåligt är att de som tidigare inte skulle kunna söka sig till detta frivilligt blir mindre obenägna att ge sig in i den här branschen. Det andra skälet är att lagens ögon ser mildare på de här fallen än tidigare. Vi ser mer subtila tvång och osynliga påtryckningsmekanismer. Förövarna har blivit skickligare och anpassat sig efter vår lagstiftning, säger Jonas Trolle.

Återigen. Som jag tjatar. Men vi måste alla hjälpas åt att se våra unga. Upptäcka osynliga signaler, lära oss att läsa mellan raderna. Inte bara sopa under mattan, inte orka se. För det är helt klart bekvämast.

20101223_InnanJul_00138.jpg

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Människohandel i Sverige

  1. Fler aspekter på människohandel / trafficking kan läsas på länkad sida. Även filmen Lilja 4-ever kan ses och exempel på ”modern” trafficking i Sverige 2011. Flertalet filmer belysande denna problematik visas på socialnamnden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s