Försummade ungdomar säljer sex

Kompis M mailade den här artikeln häromdagen, tusen tack. TT har skrivit en bra artikel om att försummade barn och ungdomar säljer sex. Det är till stor del rätt. Men vad tänker du när du hör ordet ”försummad”? Någon som inte haft bra kontakt med sina föräldrar, eller hur? Som kanske har levt i ett alkoholisthem, som kanske blivit slagna, kanske hemlösa.
Det är också rätt.
Men vi får inte glömma bort det märkertal unga som säljer och har destruktivt sex som kanske KÄNNER sig försummade – fast de på ytan aldrig skulle antas vara det. De som har ett känslohål i själen av någon anledning, och som ingen någonsin håller ögonen på. Det är dem vi måste lära oss se – eftersom varken skolan eller de sociala myndigheterna i många fall inte gör det.
De faller helt enkelt utanför ramarna som är så viktiga att jobba efter i både skola och socialen.
Så får det inte fortsätta.

Stockholm TT
Barn och ungdomar som utsatts för sexuella övergrepp löper stor risk att bli fortsatt utnyttjade. Bland tonårsflickor på ungdomshem har var tredje blivit erbjuden mat, droger eller husrum mot sex.
När Statens institutionsstyrelse (SIS) frågade knappt 600 av de nyplacerade tonåringarna på ungdomshem i fjol om de ställt upp på sex mot ersättning svarade 38 av dem, sju procent, ja. Dubbelt så stor andel, 15 procent, har fått frågan – bland flickorna så hög andel som 33 procent.
Ofta har en kompis varit beredd att introducera sexköparen, som betalat med droger, pengar eller husrum. Men det kan också ha handlat om att ställa upp på sex med en person man känner, i hopp om att få lite omtanke. Den yngsta som vittnade om att de haft sex i utbyte mot ersättning var tolv år första gången.
Att sexhandel förekommer bland socialt utsatta ungdomar är känt. Men att så många löper risk att utnyttjas är ny kunskap, enligt utredaren Anita Andersson vid SIS.
– Det är en ganska stor grupp som får den här typen av erbjudanden. Vi ser i ännu högre grad hur utsatta de är inom alla områden, säger hon.
Åsa Landberg, psykolog vid Rädda Barnen, ser ett uppenbart behov av att ungdomarna fångas upp tidigare. Forskning har visat att en majoritet av de unga som säljer sex har en uppväxt präglad av sexuella övergrepp. Samtidigt har kommunerna ett ansvar att snabbt erbjuda krissstöd till de barn som kan ha drabbats. Men det görs i alltför liten utsträckning.
– Vi stöter ofta på att man i kommunerna tror att det räcker med att det finns ett ställe dit ungdomarna kan söka till. Man förstår inte att de här barnen behöver någon som aktivt ledsagar dem, säger Åsa Landberg.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) tillstår att många barn inte får det stöd de har rätt till, trots skärpt lagstiftning, utbildning och samverkansprojekt med bland annat skolan.
– Men mycket är igångsatt sedan bara några år tillbaka och effekterna kommer inte omedelbart, säger hon och påpekar att det stora problemet är att många utsatta barn över huvud taget inte är kända av socialtjänsten.
– Jag är övertygad om att socialtjänsten bara har kontakt med en bråkdel av dem. Grunden för att fler ska upptäckas är ett bra samarbete med skolan, säger Maria Larsson.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s