Om ja och nej

Imorgon debatteras samtyckeslagstiftningen i riksdagen.
Flera remissinstanser tycker att förslaget till nya lagen om JA och NEJ innan sex verkar krånglig, så krånglig att andra kommer med konspirationsteorier.

”… Vad jag inte vill tro är att bakom de argumenten döljer sig uppfattningen att tjejer och kvinnor faktiskt får ta ansvaret om de försätter sig i situationer där de kan bli föremål för ett övergrepp. Att det alltså bland våra höga jurister finns en syn liknande den som ledde till att flickan som våldtogs – i skolan i Bjästa övergavs av omgivningen.” skriver Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

För mig är det självklart att sex ska ske för att båda vill, men som samhället ser ut idag behövs det tyvärr en lag för att skydda unga.

Bloggaren Hanna Fridén skriver klokt:
”Sex ska ske när båda vill. Så enkelt är det bara. Ingen behöver säga NEJ för att jag inte ska få slå dem. Det blir misshandel även om de inte säger NEJ. Ingen butiksägare behöver säga NEJ för att jag inte ska kunna stjäla. Tar jag en vara utan att betala så blir det stöld trots NEJ. Men just vad gäller sex så är det inte såhär. Varför?”

Jag har hört rykten om att killar numera filmar de tjejer (eller killar) de vill ha sex med med mobilkamera innan – för att få deras ja på film.
Så långt ska det inte behöva gå.
Tänk om det kunde räcka med ett vanligt sunt sexförnuft – och en enkel fråga med ett ärligt svar.

 

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om ja och nej

  1. Matilda skriver:

    Det borde bli samma bevissvårigheter för tjejen även om kravet på samtycke skrivs in i lagen eftersom hon måste bevisa att hon inte ville. Skillnaden blir dock att jag kan säga ”Du blev våldtagen och det är INTE OKEJ!!” till en 15 årig tjej som sa nej men inte vågade försvara sig istället för ”Det är ingen idé att anmäla, du gjorde för lite motstånd. Det nej betyder inget om det inte kombineras med våld.” Och det är en viktig skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s