Håller du med?

Så här skriver professor Carl Göran Svedin, socionom Linda Jonsson och åklagare Ulrika Rogland på Svenska Dagbladets Brännpunkt idag. Håller du med?

Imorgon kväll sänder SVT1 Dokument inifrån-dokumentären ”Ingen riktig våldtäkt”. Programmet berättar 20-åriga Saras historia. I nian blev Sara våldtagen av en kille hon var kär i. Han hade med sig två kompisar. Sara var lite berusad. Hon vågade inte säga nej till det fruktansvärda hon var med om. Efteråt försökte hon glömma, bete sig som vanligt, satsa på skolan.
Men ingenting var som förr.
Killarna spred bilder från övergreppet i skolan – och hela Saras kompisgäng vände sig emot henne. Tyckte att hon fick skylla sig själv.
Tyvärr är Saras historia långt ifrån unik. Attityderna bland unga när det gäller övergrepp är ofta mycket hårdare än lagen själv.
Undersökningar från forskare på Linköpings universitet visar att ungefär hälften av alla allvarligare sexuella övergrepp sker mellan ungdomarna själva, det vill säga att förövaren är någon som offret redan känner och som finns i kompiskretsen, i klassen eller på skolan. De flesta försöker hålla sina erfarenheter för sig själva eftersom de inte vågar prata med någon om vad de har varit med om, rädslan att det kommer ut på skolan är stor.
Vuxna är oftast ovetande eftersom få berättar för exempelvis en lärare, men vuxna engagerar sig inte alltid trots att de anat eller fått reda på att övergrepp har skett bland jämnåriga. Det är som att ungdomarna lämnas att lösa dessa problem själva. Detta ska ses mot den kunskapen att de psykologiska konsekvenserna eller skadorna kan vara lika stora som när en vuxen förgriper sig på ett barn. När det gäller kompisövergrepp är dessutom risken större att övergreppet fotograferats och sprids bland kamraterna på skolan, vilket förstärker känslan av utanförskap och mobbing.
Bilderna och filmerna har i sin tur kunnat användas som hot eller utpressning, för att tysta men också för att tvinga offret att träffas vid flera tillfällen. Det kan bli som en ond cirkel där offret går till nya sexuella möten med vuxna som i sin tur filmas och leder till nya möten. Offret måste lära sig att leva med vetskapen om att bilderna finns och närsomhelst kan poppa upp och ses av alla. För offret fortsätter övergreppen om och om igen genom bilderna. Bilderna kanske så småningom försvinner ut i mängden och glöms bort, men definitivt inte från våldtäktsoffrets näthinna. 
De flesta unga och vuxna tror att en våldtäkt är något som sker av en okänd, att det används mycket våld och att det sker i samband med någon sorts överfall. I verkligheten sker våldtäkter oftast av en person man känner och på en plats där man känner sig trygg, i hemmet eller till exempel på en fest med vänner. Det förekommer sällan särskilt mycket våld. Det kan börja med en kyss med någon man tycker om och sedan övergå till att man blir fasthållen och tvingad till sex. När man tänker på en våldtäkt föreställer man sig att offret skriker och gör mycket motstånd men många blir istället paralyserade och kan varken skrika eller göra motstånd. Hur man reagerar är inget man själv kan styra över. Trots denna kunskap förväntar sig de flesta att offer gör motstånd.
En våldtäkt kan alltså se ut på många sätt men väldigt sällan förekommer det särskilt mycket våld. Att man är berusad, följt med någon hem eller gått med på att kyssas innebär inte att man får skylla sig själv. Ett nej är alltid ett nej oavsett när det sägs och att ha sex med någon mot hennes eller hans vilja är alltid ett brott.
För vuxna och de som arbetar med barn krävs utbildningsinsatser. En hjälp på vägen är inrättandet av ett nationellt kunskapscenter som kan bistå med utbildningsinsatser och stöd och hjälp för såväl drabbade som yrkesverksamma.
Okunskapen om vad en våldtäkt är innebär annars att man inte ingriper utan helt felaktigt fördömer offret, vilket är en katastrof för hela samhället.

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s