Dagens viktiga debattartikel…

… om hur viktigt det är att skolan tar upp grooming på internet, hittar du här.

En trettonårig flicka i Kumla tros ha tagit livet av sig. I förrgår greps en man misstänkt för att ha haft kontakt med flickan på nätet, i kontakterna ska han ha utgett sig för att själv vara en tonåring. Det finns även uppgifter om att flickan ska ha skickat sexuella bilder till honom, vilka han hotat att sprida, och att mannen har kontaktat ännu fler flickor.

Händelsen är oerhört tragisk och stämmer till eftertanke om ungas utsatthet på internet. Flickan är långt ifrån ensam om att bli lurad på nätet eller att ha skickat sexuella bilder till någon. För sex år sedan, i mars 2007, dömdes den så kallade Alexandramannen för olika sexuella övergrepp mot 58 unga flickor. Han utgav sig på nätet för att vara en ung snygg kvinna vid namn Alexandra och kontaktade unga flickor på olika ungdomssidor under förespegling att de kunde bli modeller. Stegvis med olika strategier, så kallad grooming, förmådde han dem att skicka sexuella bilder, posera i filmer och till sist träffa honom.

Över hundra flickor hördes och deras största rädsla var att bilderna och filmerna de hade skickat var spridda. Endast ett fåtal hade berättat om vad de hade varit utsatta för. När de hördes i polisutredningen förnekade flera att de var med på de bilder och filmer som polisen hade funnit i Alexandramannens dator trots att man tydligt kunde se just den flickan på bilden eller filmen. När föräldrarna fick veta detta blev skammen ännu större. 

Alexandraärendet och Kumla-fallet är inga engångsföreteelser, ungdomar drabbas ständigt. Unga tillbringar en stor del av sin tid på nätet med många möten. De vet att de får frågor om sex. De vet också att de inte kan lita på alla de träffar på internet och har därför egna strategier för hur de ska hantera dessa möten. När det sedan händer att de, trots sina strategier och trots sin kunskap om farorna på internet, blivit manipulerade att skicka sexuella bilder till någon som visar sig vara någon annan än de trott, berättar de nästan aldrig om detta på grunde av skuld och skam. De upplever att de är korkade och äckliga. De blir den hårdast tänkbara domaren – mot sig själv. De förstår inte hur de har blivit utsatta för grooming.

Grooming är ett slags förberedelseprocess för sexuella övergrepp. Några mönster återkommer:

• Groomingen sker oftast långsamt, gradvis i olika steg, och tjänar flera olika syften.

• Förövaren försöker bryta ned offrets motstånd mot att medverka i sexuella aktiviteter on-line, som att svara på sexuella frågor, skicka bilder eller visa upp sig i webbkamera.

• Ibland försöker förövaren även skapa en situation offline där sexuella övergrepp kan ske.

• Ett annat syfte med manipulationen är att den utsatte ska känna sig så delaktig som möjligt i det som händer, att man får skylla sig själv, vilket gör att offret ofta inte gör motstånd eller berättar för någon annan om vad som har hänt.

• Genom att inledningsvis vinna barnets förtroende försöker förövaren skapa en exklusiv relation och samtidigt en distans mellan barnet och dennes föräldrar eller andra personer som annars skulle ha en skyddande funktion.

• Genom internet kan gärningsmän med sexuella preferenser för barn och ungdomar dölja sin rätta identitet och nå många fler offer än tidigare.

Olika typer av grooming där gärningsmän söker upp barn och unga har funnits i alla tider, men den tekniska utvecklingen med internet har visat sig vara ett effektivt redskap för sexualförbrytare att spåra upp och rekrytera potentiella offer.

Det är viktigt att föräldrar och professionella har kunskap om risker, barns utsatthet och gärningsmännens strategier, och att risken för övergrepp finns hela tiden för alla typer av ungdomar. Det enda som är gemensamt med de utsatta ungdomarna är att de just då hade ett extra stort behov av bekräftelse, till exempel på grund av en konfliktfylld familjesituation eller att de har känt sig utanför i kamratkretsen. Och att de just då hade oturen att komma i kontakt med en person som utnyttjade detta bekräftelsebehov.

Ungdomar är ständigt ute på internet, de vet också att det finns vuxna som försöker lura dem och de tror att de kan skydda sig. Just därför blir konsekvenserna så stora när de blir drabbade.

Det är först när vi vuxna förstår vad som händer på internet som ungdomar kan känna att de kan prata om detta med oss utan att vi fördömer dem. Vi måste förstå att det som händer på nätet är en del av verkligheten. Både vuxna och ungdomar behöver utbilda sig om detta. Det är viktigt att kunskap om grooming finns med i undervisningen på skolorna. Det behöver vara ett återkommande ämne från lågstadiet till gymnasiet anpassat efter barnens ålder. Redan på lågstadiet tillåts elever gå in på internet och olika ungdomssidor och väldigt sällan blir de informerade om vilka faror som finns där och vad man ska tänka på för att kunna känna sig säker.

Först när vi vuxna, ungdomar och barn har denna kunskap kan vi tillsammans hjälpas åt att göra internet till en tryggare plats och minska risken för att andra drabbas så som den 13-åriga flickan i Kumla.

SVEN Å CHRISTIANSON professor i psykologi

ULRIKA ROGLAND kammaråklagare

Fotnot: Artikelförfattarna har tillsammans skrivit boken ”Jag kände mig speciell” – Grooming på internet

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s