Chatthjälp med anonymitet

I Malmö upptäckte socialsekreterare att få barn tar kontakt med socialtjänsten eftersom många barn är rädda för deras anmälningsplikt. Därför startade Råd- och stödteamet sexuella tjänster en chatt för personer som köper och säljer sex.
– Då får personerna möjlighet att ställa frågor eller prata med
någon och samtidigt vara anonyma. Utan chatten riskerar vi att aldrig få kontakt med de här personerna. Det kräver dock att vi garanterar dem anonymitet, säger Lisa Green, länssamordnare mot prostitution och människohandel i Skåne.
Vilka kan vända sig till er chatt?
– Personer som säljer eller byter sexuella tjänster och upplever att de behöver råd och stöd kring det. Även anhöriga som känner oro för sin egen del eller för sina närstående kan höra av sig samt yrkesverksamma som möter målgruppen som vill ha råd och stöd, säger Lisa Green.
Vilken typ av frågor får ni?
– Det är väldigt olika i varje enskilt fall. Ibland kan chatten leda till långa samtal. Andra gånger handlar det om en kort fråga som personen vill ha snabbt svar på. Flera av de längre samtalen leder ofta till att personen återkommer vid ett senare tillfälle och vill prata mer. Ibland kan det bli ett samtal som sen leder till ett personligt möte hos oss. Det kan handla om allt från praktiska råd kring hur man kan skydda sig från sexuellt överförbara sjukdomar, frågetecken kring lagstiftningen, någon vill prata om ett sexuellt beteende som gått över styr, kanske vill man prata kring att sluta sälja sex eller tidigare erfarenheter kring prostitution. Någon annan undrar hur de tar kontakt med andra resurser i samhället. Samtalen utgår från personernas egna behov. Vi vill ge stöd och råd åt personer som hör av sig och vill ha hjälp till en förändring på ett eller annat sätt.
Varför är anonymiteten viktig?
– Det är viktigt att de personer som använder chatten får vara anonyma. Motivations- och förändringsarbetet kan således påbörjas i ett tidigare skede. Likaså är syftet att fånga upp fler personer som är i behov av hjälp och stöd och som tidigare inte vågat höra av sig på grund av att de inte kunnat vara helt anonyma. Ett förtroende kan arbetas upp förutsättningslöst. Tidigare erfarenheter visar att verksamheten fångar upp personer som annars sällan söker hjälp. Flera personer som är minderåriga har hört av sig. De har tidigare varit rädda för att man ska anmäla dem till socialtjänsten på grund av deras låga ålder. Även ett större antal personer som köper sexuella tjänster har hört av sig via chatten. I dessa fall har man upplevt att personerna har känt en stor skam samtidigt som de varit rädda för att bli anmälda på grund av att sexköp är en olaglig handling. Nätets anonymitet och att personen som söker hjälp inte behöver avslöja sin röst gör sannolikt internet till ett bra verktyg i dessa fall. Det är också viktigt att framhålla att vi inte spårar ip-nummer. Samtidigt är det en balansgång då vi har anmälningsplikt. Får vi veta att ett barn far illa måste vi anmäla det till socialtjänsten. Handlar det om ett grövre brott måste vi göra en polisanmälen. Sen är det svårt för oss att komma vidare i det om personen inte har berättat om sig själv.
Hur länge har chatten funnits och varför ville ni starta den?
– Efter flera års erfarenhet har det visat sig att målgrupperna är svåra att nå utifrån de medel som använts tidigare på nätet. En anledning till det är att större delen av målgruppen inte tidigare är känd inom socialtjänsten och söker därför inte information via de forum som redan finns tillgängliga. Verksamheten har haft rådgivning via mail för de som befinner sig på Internet men resultatet av det har varit att avsändaren ofta blir synlig och kan inte längre vara anonym. Till följd av detta startade Råd- och stödteamet sexuella tjänster prostitutionschatten i oktober år 2011 då vi önskade att ge de malmöbor som är i behov av kontakt med verksamheten en lägre tröskel för att söka stöd och hjälp samt för att öka möjligheten till anonymitet. Chatten blev också en del i det förebyggande och uppsökande arbetet. Sedan starten har öppettiderna dock varierat. Resurser i verksamheten har bland annat spelat roll. Från och med februari 2013 är den öppen alla vardagar mellan kl 9-16. Fram tills i dag har det blivit tydligt att många som tidigare inte skulle ha hört av sig nu sannolikt gjort det just på grund av anonymiteten och den låga tröskeln. Ett förtroende har arbetats upp på ett förutsättningslöst sätt vilket har lett till att fler personer har kommit på samtal. Möjligheten till anonymitet och distans via chatten gör att vi som verksamhet inom socialtjänsten upplevs som ”ofarligare” än kontakt via telefon, mail eller vid ett personligt möte. Det kan tyckas att klienten har mer kontroll över samtalet vilket troligtvis innebär att han eller hon vågar fråga och uttrycka sig mer än i det fysiska rummet, säger Lisa Green.

www.malmo.se/prostitutionschatten

 

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s