Vi måste tala om andra sidan

Idag fortsätter Dagens Nyheter spegla hur det kan se ut för unga som utsätts för sexbrott idag. Flickan de skriver om kallas Louise och mötte två bra utredande poliser – sedan lades åtalet ner.

Det fallet slutade ändå med att tingsrätten ogillade åtalet – rätten ansåg inte att det gick att bevisa att killen borde insett att hon var under 15, hon verkade ju så ”mogen för sin ålder” skriver reporter Ulrika By i DN.

Louise är tyvärr inte ensam och reportagen har väckt mycket reaktioner och ilska bland läsarna, främst mot unga killar och deras attityder. Reaktionerna är korrekta, vi måste verkligen reagera över hur vardagens ser ut för unga idag och som vuxenvärld våga ställa frågor – men det finns fler dimensioner. Jag vill gärna också rikta spotlighten mot de unga killar som utsätts för samma typ av brott, men som vi ännu mer sällan pratar om. Som förväntas vara macho och ställa upp, som förväntas att vara den som är förövaren och aldrig offret i ett sexbrott. Vem lyssnar på signalerna pojkarna sänder ut? Vem vågar se bakom deras fasad och bryta sina egna fördomar mot att de bara kan vara förövare?
När vi alla orkar kika bakom rubrikerna kan vi se att bilden är bredare – och att det kan vara farligt att lyda sina första instinkter.
Ett offer som utsätts och bär på sin tunga hemlighet i ensamhet kanske i framtiden riskerar att gå över till andra sidan och utsätta någon annan.


Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s