Önskan för utsatta barn

Förra torsdagen sände Dokument inifrån dokumentären ”En eskortflickas dagbok”, om landet Sverige – som har kommit långt när det gäller arbetet mot vuxenprostitution – men som ligger pinsamt långt efter när det gäller skyddet för barnen som säljer sex.
Dokumentären fick många fina reaktioner – och till och statsminister Fredrik Reinfeldt refererade till den i sitt jultal, där han ville höja minimistraffen för sexköp av barn till fängelse, inte böter som det är idag.
Mycket bra. Med det visade statsministern att regeringen bryr sig om frågan och sätter press på sig själva att också genomföra förändringen.
Nästa önskan är också att se över åldersrekvisitet, som dokumentären tar upp, den som ställer till det för många utsatta barn som kommer upp i domstolen.

Är barnet under 15 år ska brottsrubriceringen nämligen alltid bli våldtäkt mot barn, med straffminimum två år. Är barnet mellan 15 och 18 år ska gärningspersonen dömas för köp av sexuell handling av barn. De här utsatta barnens problem är dock det så kallade åldersrekvisitet, som säger att köparen måste ha vetat om åldern eller haft anledning att misstänka åldern för att kunna dömas. I praktiken betyder det att det i de flesta fall behövs teknisk bevisning i form av exempelvis ett mejl eller sms som berättar om barnets ålder.

I många fall saknas sådan bevisning och i det leder i majoriteten av fallen till att åklagaren inte väcker åtal. I stället läggs förundersökningen ner – eller så döms sexköparen till böter för köp av sexuell tjänst, som om den de köpt sex av vore vuxen – trots att lagen säger att det räcker med att gärningsmannen varit oaktsam och haft skälig anledning att misstänka att den unge kunde vara under 18 år.

Så, herr statsminister. Vad spelar det för roll om barnsexköparna får fängelse – om de inte ens kan fällas?
En översikt av åldersrekvisitet är en önskan inför julen.
Önskar alla läsare av den här bloggen en riktigt god sådan.

Vi ses här i mellandagarna.

Caroline Engvall

Annonser

Om intetillsalu

Inte till salu - en blogg för unga som skadar sig med sex.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s